Anak Ramai: Rezeki Atau Bebanan?

0
268

“Abg, ayg mengandung lagi…!”

– Ok la tu…-

“Banyak la abg punya ok, yg ada skrg ni pun umur tak sampai setahun lagi, nnt duit pengasuh, susu, pampers mcm mna?”

– Xpyh risau la…-

Teringat lagi wife menjerit2 bila dpt tahu dia mengandung lagi, anak kedua…masa tu, ekonomi kami xbrapa nk kukuh & stabil lg, kami berdua kena combine gaji utk bayar hutang2 n smua kos2 lain utk kelangsungan hidup…pendek kata, tiap2 bulan ngam2 je la…then nk dapat sorang lagi plak, mcm mna nk survive?

Setiap anak itu, dia lahir dgn membawa rezekinya sendiri…klu Allah tahu kelahiran dia itu akan membebankan ibubapanya, pasti Allah tidak mengizinkannya utk berlaku…bila Allah izinkan, maka pasti ada terselit hikmah dan ketentuan yg baik2 belaka…apa yg ditentukan Allah itu xkan pernah sia2…

“Ma Qadarullah Khair”

Saya ingat lagi, tinggal 2 bulan sebelum isteri nk bersalin, terdetik hati nk mintak keje di satu company tu…saja try apply, tup2 esok tu dpt call n lusa dh kena interview…masa interview dia ada tanya, kenapa nk tukar tempat keje…

“Sebab keluarga, kos hidup tinggi dan nk gaji yg mampu menyara kehidupan saya, isteri dan anak2”

Guess what?

Sebelum balik interview, HR tanya, “Lets say u get the position, will u be able to start ASAP?” Of course la yes kan…trus dapat, on the spot, hari yg sama dan gaji jgk dpt seperti yg diminta…

Alhamdulillah…rezeki anak…dia xlahir lagi tp dh pun memudahkan urusan org tuanya…

Then masa anak ketiga, hari Ahad wife saya discharged from satu hospital selepas bersalin, hari Isnin, saya bwk anak check kuning kat KK, tetiba ada unknown number called…”Hello, Gud Morning, May i speak to Mr Firdaus…? My name is xxxx, and i’m from Schlumberger…Ur resume, experiences, role n responsibility is the one that we r looking for & it fit with our requirements”

What…Schlumberger?!!!

Saya jwb la yg saya x penah apply pun for any post at your company and currently also not looking for a new job…tapi apa dia ckp, “If we need people, we will find them, not u find us…we used resume search, we search for the type of employee we want…this is the opportunity to double up or increase ur salary…just come 1st, try, then we will see how…nothing to lose, u still can work at ur current company if u didn’t get the job…”

Saya pun try as what he said, go thru exam, 1st interview, 2nd interview, and lastly get the job…another increment, another 20% salary naik dan it’s happened ketika isteri masih dlm pantang anak ketiga…!

And now, what i got, what i earned, i give back to the tempat yg sepatutnya…where? my family, isteri dan anak2, share dgn diorang sama2…bila kita niat utk mereka, demi mereka, insyaAllah Allah akan bagi sepertimana yg kita niatkan…tapi jangan lupa diri, jgn lupa daratan dan jgn hilang pedoman…kita tetap kena “bagi balik” kpd family sbb itu niat kita pada asalnya, pd awalnya dan itu kita kena ingat smpai bila2…

IF NOT, Allah boleh tarik balik semuanya dlm sekelip mata…

Kredit : Firdaus Shakirin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here